Verliefd

Verliefd op het brood, hun hele leven!

Vertaling uit Tronche de pain.

Hun bakkerij heet “de Kiem”, in het Nederlands de naam van de kern van een graankorrel. De kern van het leven van deze mensen.

Brood in Nederland? En zuurdesem? Begin jaren 80, toen Peter en Francine met hun bakkerij begonnen, leek dit heel raar. Afgestudeerde bakker, maakte Peter in eerste instantie zuurdesembrood voor zijn eigen gebruik, want je kon destijds nergens aan zuurdesembrood komen. In 1981 heeft hij “de Kiem” geopend in Bergen op Zoom, waar Francine snel zich bij hem gevoegd heeft.

Al 34 jaar zorgen ze allebei voor de productie van brood. Francine zorgt ook voor de verkoop in hun winkel. Hun familie leven heeft hier plaats, met hun hond Gadjo Dilo (een verwijzing naar de film van Tony Gatlif van wie ze fan zijn).

Op één plek heb je de oven, de winkel en het huis. Er zijn geen echte grenzen tussen hen drieën, net als er geen grens is tussen hun persoonlijk en hun beroepsleven. Ze wonen er samen 24 uur per dag en hun andere persoonlijke passies zijn erin gevlochten: de muziek, bij de broodoven, met een indrukwekkende discografie met voornamelijk Frank Zappa, op wie Peter, honderd procent fan, een beetje lijkt. De keuken, naast de winkel, met een selectie van producten, de meeste biologisch, om bij hun brood op te eten: worst, wijn, kaas, jam…….

De liefde vindt je terug in het tiental broden die Peter en Francine met veel zorg vormgeven, bij iedere lading brood: meestal volkoren, licht bruin en in een bakvorm gebakken, ondanks dat de meeste broden rond zijn. “In Nederland moet een bakker een hele scala aanbieden aan gevarieerde broden”. De Kiem is uitzonderlijk, omdat de meeste broden met natuurlijk desem gisten.

Sinds 2015 wordt een deel ervan in België bewaard in een bibliotheek die alleen “originele” zuurdesem bevat. Dit is een ware opsteek voor deze mensen, omdat steeds meer bakkers beweren dat ze zuurdesembrood maken, terwijl ze gist toevoegen. Hun belangrijkste vloerbrood, op basis van plaatselijk meel, gemalen op een molensteen om alle voedingsstoffen van het graan te bewaren, smaakt fantastisch, vooral in de versie met rozijnen en hazelnoten. Peter is ook een klasse banketbakker, met zoete en zoute bereidingen op basis van zijn fijne bladerdeeg.

Alles wordt gemaakt en aangeboden met liefde en altijd met een lach! Het paar, net 2 hippies in hun gelukkig leven, kent de meeste klanten persoonlijk. Peter is de 60 gepasseerd, Francine volgt hem van dichtbij. Ze blijven opgewekt, ondanks hun levensstijl. En als je ze vraagt, of ze van plan zijn om binnenkort met pensioen te gaan, antwoorden ze: “waarom stoppen met wat je graag doet, we gaan liever door maar nemen wat meer vrije tijd”. Ze hebben erover nagedacht om hun oude dag in Frankrijk te gaan doorbrengen, maar uiteindelijk “zijn ze hier gebleven, waar het leven fijn is!”.

Uitleg over de titel van dit boek

“Tranche de pain” betekent “snee brood”
Ze hebben er “tronche de pain” van gemaakt. Een woordspeling; tronche betekent ongeveer tronie.